+36 70 331 7381 idemkft@gmail.com

A módosítások egy része az áfakulcs csökkenéssel függ össze, másik része a forgalmi adózást érintő eljárási szabályokat tartalmazza, valamint jelentősen változnak a számlákat érintő adatszolgáltatásra vonatkozó előírások is.

 

Nézzük először az áfakulcsok csökkentését

 

  • Internet-hozzáférési szolgáltatás áfa kulcsa 2018. január 1-től 5% lesz. Először azokban az esetekben kell alkalmazni, amikor az elszámolási időszak, a fizetés esedékessége és a bizonylat kibocsátása is 2017. december 31-ét követően kezdődik.

  • Éttermi szolgáltatás áfa kulcsa 2018. január 1-től 5% lesz. Tehát azokban az esetekben, amikor a fizetendő adó megállapításának időpontja 2018. január 1-re vagy azt követő időpontra esik, az étkezőhelyi vendéglátásban történő ételfogyasztásra és a helyben készített alkoholmentes italok fogyasztására az eddigi 18% helyett 5% áfamérték alkalmazható. (Érdekes eset lehet a Szilveszter estéje, amikor mondjuk az előre kifizetett szilveszteri vacsora egy részét éjfél után vagyis 2018. január 1-én szolgálják fel és fogyasztom el, mivel ennek már olcsóbbnak kellene lenni, mert csak 5% áfa van rajta. Kíváncsi lennék hány vendéglátó hely helyesbíti majd az előleg számlát 🙂 )

  • 2018 január 1-től a következő élelmiszerek áfa kulcsa is 5% lesz. Az emberi fogyasztásra alkalmas élő hal (tehát az akváriumi díszhalak nem 🙂 ) , hűtött vagy fagyasztott hal, halfilé, ikra, halmáj egyéb belsőségek, kivéve a cápahús. Szintén 5%-os áfa mérték vonatkozik a házi sertés friss, hűtött vagy fagyasztott vágási melléktermékének és belsőségének értékesítésére, például májra, szívre, vesére.

  • 5%-os áfa kulcs alá fog tartozni a Braille írás használatához szükséges Braille nyomtató és Braille kijelző.

A áfatörvényt érintő másik nagy témakör az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos. Mivel azt gondolom, hogy ez inkább könyvelői feladatokat és tudnivalókat jelent, ezért ezt itt nem ecsetelem részletesen.

A harmadik nagy változás 2018. július 1-től lép életbe, ez a bizonyos számlákat érintő adatszolgáltatási kötelezettség változás. Mivel ezt egy elég kritikus változásnak gondolom, amiről lehet nagyon sokan még csak fél füllel hallottak, ezért ennek egy teljesen külön cikket szántam. Itt olvashatsz róla.

Tulajdonképpen ennyi az áfa törvényt érintő változások, szerencsére sok újat itt nem kell megtanulnunk.

Forrás: Adókódex

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

2018. évi adótörvény változások I. rész

2018. évi TB változások

2018. évi számlákat érintő adatszolgáltatás változásai

 

 

Share This