+36 70 331 7381 idemkft@gmail.com

Sarkalatos változás lesz 2018. július 1-től a számlák online adatszolgáltatásának bevezetése, ezzel egyidejűleg az összesítő jelentés szabályai is változni fognak. Lássuk miről is van szó.

 

Sajnos elég kévés figyelmet fordítunk erre a témára, pedig a 2018-as év legproblémásabb változása lesz, és véleményem szerint utolsó pillanatos kapkodások lesznek a vállalkozók körében.

Ugyanis egy olyan jellegű problémáról lesz szó, amit nem biztos, hogy a könyvelő fel tud vállalni.

Nézzük akkor mi is fog történni.

A jelenleg hatályos előírások szerint azokról a kibocsátott és befogadott számlákról, amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot, az áfa bevallással egyidejűleg összesítő jelentést adunk be (mi könyvelők). Lefordítva ez az jelenti, hogy ezeket a számlákat tételesen lejelentjük a NAV felé, feltüntetve a vevő vagy szállító nevét, címét, adószámát, és a számla összegét.

Nos ez az 1 millió forintos áthárított áfa 2018. július 1-től 100 ezer forintra csökken, tehát amelyik kibocsátott vagy befogadott számla áfa tartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, azt jelenteni kell a NAV felé.

Igen ám, de hogyan … és ez lesz itt a sarkalatos változás!

Az adatszolgáltatási kötelezettséget a továbbiakban nem az áfabevallással együtt, annak részeként kell teljesíteni, hanem a következő két út fog létezni:

  • a hagyományos kézzel kiállított számlák esetében az adatokat egy erre a célra rendszeresített weblapra kell majd feltölteni, az áthárított áfa összegétől függően a számla kibocsátását követő 5, illetve 1 napon belül – 1 napon belül akkor, ha az áthárított áfa összege az 500 ezer forintot eléri vagy meghaladja.

  • a számlázó programmal kiállított számlák esetében az adatszolgáltatást online, valós időben (azonnal) kell majd teljesíteni  és csak azokról a számlákról, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer Ft-ot. Tehát a számlázó programoknak ezt a funkciót tudnia kell.

Az adatszolgáltatás adózói regisztrációt követően kezdhető majd meg. Egyértelmű, hogy akik megfelelő számlaprogramot használnak, azok könnyebb helyzetben lesznek, mert csak egy gombnyomás és kész, csakhogy mindez a kibocsátott számlák tekintetében lesz egyszerűbb. A befogadott számlákat mindenkinek kézzel kell majd egyesével berögzítenie a megadott weblapra 1 illetve 5 napon belül.

Hát….lesz itt még kérem zúgolódás.

És akkor még egy-két szabály az áttérés időpontjában keletkező számlák esetében:

  • Abban az esetben például, ha a számla kibocsátása (kelte) 2018. július 1-jét megelőző nap, de a teljesítés napja, azaz az áfa teljesítési időszaka 2018. június 30-át követő időszak, akkor még a régi módszer érvényesül, vagyis utólagosan áfabevalláskor történik az adatszolgáltatás is.

  • Amennyiben a számlázó programmal kiállított számla teljesítési időpontja 2018. július 1-jét megelőző nap, a számla kelte viszont már július 1-jét követő nap (vagyis az online adatszolgáltatás keretében az adóhatósághoz már befutnak az adatok), – vagyis mindkét éppen hatályos szabály alá tartozik – akkor ebben az esetben az adatszolgáltató dönthet úgy, hogy a 2018. július 1-től hatályos szabályok szerint szolgáltat adatot.

Összegezve a fentieket azt javaslom, hogy először is a számlázó programot használók vizsgálják felül a programot, érdeklődjenek a fejlesztőknél, hogy az adatszolgáltatásra képes-e a program, hogy és mint fogják tudni az adatszolgáltatást teljesíteni a programon belül. Valamint készítsük magunkat a kézi adatszolgáltatásra is , ne érjen ez váratlanul bennünket 2018. július 1-től.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

2018. évi adótörvény változások I. rész

2018. évi adótörvény változások II. rész

2018. évi adótörvény változások III.rész

 

Share This